Plattegrond
Paardenmarkt

Opzet Paardenmarkt

De paardenmarkt vindt plaats op de 3e zaterdag van december, reden om voor deze dag te kiezen is dat we denken een breder en meer gemêleerd publiek naar de markt kunnen halen en het geen “handelarenmarkt” wordt. Ook de locatie is veranderd, we verkiezen de Spoorstraat incl. hoek P5 Schoolstraat (Parkeerplaats achter Cafe de Ster) boven het Reggehof-plein wat voorheen fungeerde als marktplek. Het plein van de Reggehof zal volledig worden ingericht als parking voor handelaren. Enkele voordelen voor de nieuwe locatie zijn, dat het terrein beter afgesloten kan worden zodat er geen paarden de veterinair omzeilen, tevens is het karakteristieke beeld van deze straat een meerwaarde en kan het terrein eenvoudig bereikt worden per openbaar vervoer en zal het de complete wintermarkt versterken zodat er reuring in de binnenstad ontstaat. 

Aanvoer van de paarden: De Höfte, Goor

De aanvoer zal enkel plaats vinden tussen 7.00 en 10.00 uur. Na het aanvoeren van de paarden moeten de handelaren incl. paarden door de sluis met veterinairen, deze controleren de paarden en pony’s op de vastgestelde parameters van het protocol welzijn paardenmarkten (zie bijlage). De locatie voor de veterinair zal zijn bij de onderdoorgang van het Gemeentehuis. Wanneer de aangevoerde paarden goed worden bevonden mogen ze worden opgesteld op het marktterrein. Bij een negatief advies dient het aangevoerde dier direct terug op de auto gezet worden. Dit moet gebeuren met begeleiding en niet door de controlerende veeartsen wanneer nodig zal hiervan een rapportage worden gemaakt.

Op het marktterrein

Op het marktterrein staan in de Spoorstraat de paarden eenzijdig aangebonden, aan alle eisen uit het protocol zal voldaan worden, dit betekend stro onder de paarden, drinkwater voorzieningen, rustige omgeving etc. Op het midden staat een centrale post welke wordt bemand door de marktorganisatie en EHBO. Dit is tevens het contactpunt waar mensen direct misstanden kunnen melden mochten deze voorkomen en waarop de marktcommissie direct kan handelen. Ook zullen op het marktterrein nummers vermeld staan om direct problemen te kunnen melden. Het plein achter Cafe de Ster wordt gebruikt om kleine pony’s welke niet kunnen worden aangebonden te stallen. Hier wordt tevens een monsterbaan ingericht om paarden te laten bewegen. Ook zullen op dit terrein paard-gerelateerde standhouders staan. Ook zullen op dit plein sanitaire plekken zijn. Kwaliteit van aanvoer zou verbeterd kunnen worden door prijzen voor o.a. best getoiletteerde paard of pony van de markt.

Na afloop

De markt zal duren tot 14.00 en paarden en pony’s dienen dan ook weg te zijn. Aansluitend zullen de  straten direct schoongeveegd worden en alles in originele staat worden hersteld. We willen met deze paardenmarkt een voorbeeldfunctie vervullen, een traditioneel evenement in een modern jasje waarbij dierwelzijn voorop staat. Moderne middelen zullen gebruikt worden om zoveel mogelijk de aangevoerde paarden voor aanvang van de markt in beeld te krijgen, en handelaren en bezoekers op de hoogte te stellen van de geldende regelementen die zijn opgenomen in het protocol welzijn paardenmarkten, en daarbij de expertise te gebruiken van partijen die daarin nog verder kunnen verbeteren.